Grasbroekplas 

 

 


De Grasbroekplas is als zandafgraving begonnen. Inmiddels heeft deze plas een vrijwel uitsluitend recreatieve bestemming. Het hele jaar door zijn er vissers langs de oevers te vinden terwijl in de zomermaanden er veel gedoken wordt door diverse duikverenigingen uit de wijde omtrek.

Helaas voor de vissers en de duikers komen er met warm weer jetski's op het water. De bestuurders van deze potentieel levensgevaarlijke voertuigen weten helaas niet altijd zich te beperken tot het deel wat aan hen is toegewezen.

Ook is het spijtig dat de eigenaar van het terrein niet in staat is gebleken om de vissers er de duikers adequaat te scheiden. D.w.z. er worden regelmatig vissers aangetroffen op plaatsen waar de meeste duikers te water gaan en de duikers zijn niet altijd in staat om de vislijnen te vermijden. Dit kan aanleiding geven tot wederzijdse irritatie.

De toegang tot het water ligt voornamelijk op het terrein van een boer, die het veld rondom de plas ook gebruikt als camping. De toegang is niet gratis. De keuze is om per keer of voor een jaarkaart te betalen.

Het zicht in de plas is met name in mei - juni vaak wel goed. Ook in het najaar kan het er vrij helder zijn. In juli en augustus is het er vaak erg troebel.

In de plas zelf zijn een aantal objecten die het duiker leuker maken. Zo ligt er op een diepte van 6 meter een plezierjachtje dat daar is afgezonken. Er liggen een aantal rioolbuizen die wijd genoeg zijn om er doorheen te gaan. Verderop in de plas ligt een onderwaterhuis. Dit huis is normaliter niet open.

De plas bevat veel vis en wel met name is er een ruim aantal snoeken van diverse afmetingen. Op het wrakje ligt vaak een groete snoekbaars. Ook zwemmen er enorme aantallen baarzen en baarsjes rond. (zie de pagina: "onderwaterleven")

 

 

 

Top

Duikvereniging Sirius  | info@siriusduiken.nl